Friday, January 7, 2011

Birdies!



Kereru, the Wood Pigeon
Kereru is our only native pigeon (and also an endemic). He is a large fellow, and plays a very important role in the ecosystem. His preferred diet is fruit, but leaves and buds are also eaten. The Kereru is responsible for the dispersal of many of our native plants' seeds, a role he once shared with huia, kokako and kaka. As many of those species are very rare (or extinct), his role becomes even more critical. Without him, our forests could die. His own security is not guaranteed - as introduced possums share his diet and outnumber him by the multitude. Like most of our birds, Kereru have been in steady decline since the Europeans came. Still, he is a familiar sight in many areas of native bush, and can easily be recognised on the wing by his heavy body and the "whump-whump-whump" of his wingbeats. During breeding season, both birds perform interesting aerial displays, performing loop-de-loops with stalls and dives. The nest is a thrown together platform of twigs, on which one long, slender egg is laid. The hen incubates during the night, and the cock by day. When the egg hatches, the chick is fed on a "crop-milk" formula, which is a thick, cheesy mixture secreted from the crop wall. As the chick grows, regurgitated food forms a more significant part of the meal. Kereru have traditionally hunted, but now have full protetction, as some Norwegians found out earlier this year.






Black Billed Gull

Probably the least striking of our three gull species, the black-billed is included as part of this collection because it celebrates ENDEMIC status - meaning it is found nowhere else in the world. It also does not seem to have a Maori name, despite this fact. Smaller than its red-billed cousin, it has a more slender build and is rather less raucous in nature. Unfortunately, these traits have all lead to its classification as an endangered species. Like too many of our species, it is declining (a condition not aided by a recent massacre of 100 birds in a Southland breeding colony) and range is limited to parts of the South and North Islands. They gather in relatively large flocks and travel large distances whilst foraging for food. Black-billed gulls are not (generally) scavengers and prefer to catch their own fish or invertebrates, as well as pecking up worms from freshly turned fields. They also like to hunt moths on the wing, chasing them amongst the tussock grasses and snapping them up. Often they will call to each other whilst doing this. During the breeding season, they flock inland, to the braided rivers in which they breed. They return to the same site year after year. After pairing off, the nest is made. This is formed of a deep depression, filled with twigs and grass. In this, up to three eggs are laid. Both birds take turns incubating and the youngsters hatch after 22 days.

These pieces will be listed on my trademe for a limited time.

Tuesday, January 4, 2011

Aroha's Grand Adventure - covers

Editting is well underway - I'm up to Chapter five or so and as long as I don't go back and keep changing stuff... Anyway, I'm rewriting some of the passages in "show, not tell", taking out some of my unnecessary adverbs and adjectives and trying to make the prose more concise. Also ironing out spelling mistakes and grammatical issues. Planned release date is April 1st, just because I think Aroha would appreciate her book becoming available on April Fool's Day.

Here's three mock-ups of the cover, using the styles as provided by CreateSpace. Currently the vote seems to tend towards ApplePie although some have said the Roman Splendor has more lasting quality. The middle one needs to be enlarged so you can see the horrible shadow effect. Shadows should apparently never be used. Alas, it looked best in the back blurb.




And here's Aroha and some friends:



Aroha the weka is curious and smart. She also has a taste for human food. One day her tummy leads her into trouble and she is snatched from her home in Grey. Carried across the country, she finds herself lost, alone and far from home. What is one young weka to do? Follow her instincts and find her way back, of course. Her journey takes her through farmland and swamp, across rivers and mountains. Many challenges and danger await her, but with courage, determination and a bit of luck, one weka can go a long way.

Aroha also has her own Facebook fanpage now.

Wednesday, December 29, 2010

Aroha's Grand Adventure

The final two illustrations:

Chapter 24: Maru is captured by some teenage louts.





Chapter 25: Aroha greets an old friend.



I'm working on the final polish at the moment, formatting the pdf and then the book should be available for purchase early in the New Year.

Friday, December 24, 2010

Merry Christmas!



Aroha's made off with the lights...

Monday, December 20, 2010

There's a weka on the train!

I am happy to report that my NaNo novel "Aroha's Grand Adventure" is well on the way to being published via CreateSpace. With any luck it will be available fairly early into the New Year (although I will have to get my proof copies first).

To celebrate, here's two more pictures - only two left for the prose and the cover design to go!

Chapter 22: There's Weka on the Train


Aroha and Maru travel in style.

Chapter 23: Weka soccer?


Oops, looks like Maru's got himself in a spot of bother
(this is the only illustration so far that doesn't feature Aroha at all)

Thursday, December 16, 2010

The name - final

Final two panels for the baby name commission. "I" depicts Christchurch, a paradise she-duck and the good ol' Buzzy Bee, "A" depicts a classic kiwi hut, kowhai, pohutukawa, a weta and a kiwi.




Together they make a --- Sep-tych? Sounds a little unpleasant...

Saturday, December 11, 2010

More of the Name



The next two images in my "baby name" commission: